Politie: Consul veroorzaakte aanhouding zelf

ChrisJX
De politie is niet van plan om verontschuldigingen aan te bieden voor het feit dat de Ethiopische consul T. Demeke Abebe woensdag is aangehouden. Volgens de politie heeft de diplomaat de aanhouding zelf veroorzaakt.

De consul werd aangesproken door de Haagse politie omdat hij voldeed aan het signalement van iemand die kort daarvoor diverse politici had bedreigd. Op de vraag wat de consul in zijn tas had, antwoordde hij dat hij een bom bij zich droeg. De Ethiopiër dacht met overvallers van doen te hebben die zich voordeden als agenten en gaf daarom het betreffende antwoord.

Pas onderweg naar het politiebureau maakte Demeke Abebe zich bekend als consul. Na natrekking op het bureau, werd de man een uur na zijn aanhouding vrijgelaten. De Ethiopiër was echter verbolgen over de gang van zaken en heeft van de overheid schadevergoeding en officiële verontschuldigingen geëist.

Volgens de politie heeft de consul zijn aanhouding zelf veroorzaakt. "Als hij meteen zijn diplomatenpasje had laten zien was er niks aan de hand geweest." Van excuses wil het korps Haaglanden niets weten.