Akkoord EU en Rusland

Jasper (stbabylon)
Icoon Buitenlands nieuwsDe Europese Unie en Rusland hebben overeenstemming kunnen vinden over een samenwerkingsakkoord. Een topontmoeting tussen onder andere president Poetin van Rusland en premier Juncker van Luxemburg, op dit moment voorzitter van de EU, leidde tot het einde van maandenlange onderhandelingen.

De EU en Rusland, die sinds de uitbreiding van de EU vorig jaar nu direct grenzen aan elkaar, gaan samenwerken op de vlakken van economie, justitie, buitenlandse veiligheid, wetenschap en cultuur. Rusland heeft wel moeten erkennen dat de EU een bemiddelende rol kan spelen in conflicten in de voormalige Sovjet-staten.

Na afloop heeft Poetin nog voor een kleine rel gezorgd. Hij beschuldigde de Baltische staten van idiote eisen met betrekking tot de grenzen van die landen. Letland en Estland zijn van mening dat Rusland de stukken land die de Sovjet-Unie vlak na de Tweede Wereldoorlog heeft geannexeerd niet helemaal heeft terug gegeven. Poetin vindt dat de landen moeten gaan werken aan de toekomst en ophouden met zeuren over het verleden.