Van Aartsen hoopt op terugkeer Hirsi Ali

Gertjan (Kozzmic)
VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen hoopt dat Kamerlid Ayaan Hirsi Ali binnenkort weer in de Tweede Kamer zal verschijnen. De bedreigde Hirsi Ali heeft zich sinds de moord op Theo van Gogh niet meer in het openbaar laten zien. Van Aartsen sprak zaterdag kort met het Kamerlid, dat vanwege de bedreigingen permanent bewaakt wordt. Volgens de VVD-leider is de politica optimistisch over een snelle terugkeer.

Vrijdag opperden rechtsfilosoof Afshin Ellian en schrijver Leon de Winter dat de politica 'door krachten binnen de overheid' wordt weggehouden uit het publieke debat. Beiden verbaasden zich over het feit dat ze sinds 2 november geen contact meer hadden gehad met het Kamerlid. Daarbij liet ze zelfs verstek gaan op haar eigen verjaardag. De suggestie van Ellian en De Winter werd echter door prominente VVD'ers ontkend. Hirsi Ali zou na de moord op haar vriend Van Gogh aan Van Aartsen en Kamervoorzitter Weisglas hebben laten weten dat zij zo aangeslagen is dat ze rust zoekt.

Deense vrijheidsprijs
De Deense liberale partij Venstre heeft Hirsi Ali onderscheiden met de 'Vrijheidsprijs'. Hirsi Ali liet zich zaterdag bij de uitreiking vertegenwoordigen door het VVD-Kamerlid Hans van Baalen. Die kreeg de prijs overhandigd van de Deense premier Anders Fogh Rasmussen.

Volgens een woordvoerder van Van Baalen ontvangt Hirsi Ali de prijs omdat ze de integratie, de vrijheden in Nederland en het open debat voorstaat. "Een soortgelijke prominent die over deze thema's spreekt, bestaat in Denemarken niet." De liberale partij van Denemarken zou met de uitreiking van de prijs het debat willen opzoeken. Het Venstre-congres en de prijsuitreiking kregen ruime aandacht van de Deense media.