[update] Omstreden verkiezingen in Wit-Rusland

Paul (MOSA)
Wit-Rusland kiest vandaag een nieuw parlement. De Wit-Russen kunnen een keuze maken uit 350 kandidaten, die kans willen maken op de 110 beschikbare zetels. Het merendeel van de kandidaten steunt president Alexander Loekasjenko. In het huidige parlement heeft de oppositie slechts vier zetels.

Gelijktijdig met de parlementsverkiezingen wordt ook een referendum gehouden over een mogelijke derde termijn voor de Loekasjenko. Volgens de grondwet van de republiek mag een president maximaal twee termijnen uitdienen, maar Loekasjenko, bijgenaamd 'de laatste Europese dictator', wil meer. In het referendum vraagt hij zijn bevolking toestemming om het grondwetsartikel te kunnen wijzigen.

Door de autoritaire regeerstijl van de president, raakt Wit-Rusland steeds meer in een isolement. Toch lijken de burgers dat geen probleem te vinden. "We hebben het goed, ik vertrouw Alexander", aldus een vrouw die zojuist haar stem had uitgebracht. Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is, is vooral populair geworden met zijn belofte de corruptie uit te roeien en de zekerheid uit het communistische tijdperk terug te brengen.

Internationaal is er twijfel gerezen over het eerlijke verloop van de verkiezingen. De Verenigde Staten lieten bij monde van de woordvoerder Buitenlandse Zaken weten: "Op grond van de aanhoudende inbreuken op de mensenrechten en democratie door de overheid, twijfelen we er ernstig aan dat de verkiezing in Wit-Rusland in overeenstemming met internationale democratische standaarden plaats zal hebben".

Update 20:07
Volgens een exit-poll heeft een meerderheid van 76% van de Wit-Russische bevolking voor een derde termijn van Loekasjenko gestemd. De officiële uitslag wordt pas morgen verwacht.

Alexander Loekasjenko
De omstreden Wit-Russische president Alexander Loekasjenko