Mislukte aanslag op neef Yasser Arafat

Jorrit (Flem)
Door onbekenden is dinsdagavond in Gaza-stad een aanslag met een autobom gepleegd op Moussa Arafat. Niemand raakte hierbij gewond. Moussa is een neef van de Palestijnse leider Yasser Arafat en hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst.

De autobom ontplofte toen Moussa in een auto zijn hoofdkwartier verliet. Niet lang na de aanslag belegde hij in de haast een personferentie. "Ik verwachtte deze moordaanslag", zo zei hij, ondertussen met een beschuldigende vinger wijzend naar "een vijfde colonne die ons land wil vernietigen."

Met dit beschuldigende vingertje doelde Moussa waarschijnlijk op één van de groeperingen die fel protesteerden toen Yasser Arafat hem in juli van dit jaar benoemde tot veiligheidschef van de Westelijke Jordaanoever. Moussa werd toen beschuldigd van onder meer corruptie, marteling en wapenhandel. Uiteindelijk was Arafat genoodzaakt zijn neef een lagere functie te geven.

Zowel Israël als verschillende Palestijnse bronnen meldden dinsdag al vrij snel dat Isräel niets met de aanslag te maken heeft.