Oostenrijker gestorven aan hondsdolheid

ChrisJX
Een 23-jarige Oostenrijker is twee dagen geleden in het ziekenhuis van Graz overleden aan hondsdolheid. De man was deze zomer in Marokko gebeten door een hond met rabiës. Als het overgedragen virus eenmaal het centraal zenuwstelsel bereikt heeft, loopt het altijd dodelijk af.

Jaarlijks sterven zo'n 70.000 mensen aan hondsdolheid, maar in West-Europa komt de ziekte, die door bijvoorbeeld honden en vleermuizen kan worden overgedragen, nauwelijks voor. In Nederland zijn in 1962 voor het laatst vier personen aan de gevolgen van het virus overleden. De slachtoffers waren in de Amsterdamse haven in aanraking gekomen met een besmette hond. Het laatste sterfgeval in Oostenrijk had plaats in 1979, nadat een studente in India geïnfecteerd was geraakt. In 2002 overleed een Schot aan rabiës nadat hij was gebeten door een vleermuis. Dat was het eerste Britse inheemse geval in honderd jaar tijd.

Onlangs werd in Frankrijk nog alarm geslagen omdat in het zuiden van het land enkele mensen gebeten zouden zijn door een hond met rabiës. Het dier was door een Fransman illegaal uit Marokko meegenomen.