Protest tegen asielzoekers verloopt rustig

Bart (veekeend)
Icoon politiek binnenland nieuws De uiterst rechtse beweging Nationale Alliantie heeft gisterenavond gedemonstreerd bij asielzoekerscentrum Beatrixoord in Eindhoven. Reden voor de demonstratie was dat asielzoekers verleden maand voor relletjes met de politie zorgden door de weg te blokkeren, tijdens een protest na het overlijden van een mede asielzoekster. De asielzoekers bekogelden toen de politie met stenen en sloegen met stokken.

Ongeveer dertig aanhangers van de Nationale Alliantie scandeerden leuzen als dat asielzoekers zich als gasten moeten gedragen en anders weer naar huis moeten. De demonstratie duurde een half uur. Eerder schreeft de groepering al op haar website onder meer voor de uitzetting te zijn van alle allochtonen die zich niet aan willen passen of crimineel gedrag vertonen. Ze is tegen migrantenstemrecht, en tegen het gedogen van alle soorten drugs. De partij omschrijft zichzelf als tegenstander van de multiculturele samenleving en als anti-islam en anti-zionistisch.

De gemeente Eindhoven stond in eerste instantie de demonstratie van de Nationale Alliantie toe, op voorwaarde dat er geen racistische leuzen geroepen zouden worden. Later werd bekend dat de Steungroep Gast Vrij! een tegendemonstratie wilde ondernemen. Ze riepen daartoe op via Indymedia. Voor de burgemeester was dit de aanleiding om de demonstratie alsnog te verbieden. Hij vreesde voor geweld, waarbij de burgervader verwees naar een demonstratie van juni in Den Haag. Daar zochten extreemlinkse demonstranten van de AFA de confrontatie met een demonstratie van de neo-nazistische NVU. Desondanks kon het protest gisteren toch doorgang vinden.