Politiek wil zware maximumstraf besnijdenis

Gertjan (Kozzmic)
Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsEen ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel dat ouders die hun dochter laten besnijden strafbaar stelt. Ook bij een ingreep in een land waar het besnijden van meisjes en vrouwen niet strafbaar is kunnen de verantwoordelijk volwassenen vervolgd worden. Besnijdenis wordt voortaan beschouwd als vorm van zware mishandeling.

"Wie zich aan besnijdenis schuldig maakt of daarbij betrokken is, kan maximaal acht jaar gevangenisstraf krijgen," zegt initiatiefnemer en Kamerlid Aleid Wolfsen (PvdA). "Voor ouders geldt bovendien dat zij extra zwaar gestraft kunnen worden. Als zij met voorbedachten rade hun dochters deze ingreep laten ondergaan, kunnen zij maximaal twaalf jaar de cel in." De enige voorwaarde voor vervolging is dat het slachtoffer haar vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft. Onderwijzers of artsen kunnen de politie tippen indien ze het vermoeden hebben dat een meisje of vrouw is besneden. De politie zal dan een onderzoek instellen.

In landen als Soedan, Somalië, Ethiopië en Egypte is het gebruikelijk meisjes onder de tien jaar te besnijden. Bij de zwaarste variant worden de clitoris en de kleine schaamlippen weggesneden en de grote schaamlippen aan elkaar genaaid, zodat alleen een kleine opening voor het doorlaten van urine en menstruatiebloed overblijft.