Amerikaanse soldaten aangeklaagd wegens doodslag

Bas (DePresident)
Icoon Irak nieuwsHet Amerikaanse leger heeft vier Amerikaanse soldaten aangeklaagd. Drie van hen worden aangeklaagd wegens doodslag op een Iraakse gevangene op 3 januari van dit jaar. De soldaten zouden twee Irakezen hebben gedwongen van een brug in een rivier te springen. Eén van de Irakezen, Zaydon Ma'moun Fadhil al-Samarai, kwam hierbij om het leven. Zijn neef, Marwan al-Samarai, kon weer op de oever klimmen.

De twee Irakezen waren dichtbij de Iraakse stad Samara opgepakt wegens het negeren van de avondklok. Op 8 januari werd een onderzoek ingesteld nadat de moeder van het slachtoffer hierom via een website had gesmeekt. Ze verklaarde dat de twee neven niet op tijd binnen konden komen omdat ze pech kregen met hun vrachtauto. Nadat ze hun vrachtauto hadden gerepareerd werden ze volgens de moeder vijftien minuten voordat de avondklok in werking trad, doorgelaten bij een Amerikaans checkpoint.

De twee Irakezen werden vervolgens vijftien minuten gevolgd en werden daarna gestopt, uit hun auto gewerkt en in de boeien geslagen. Daarna brachten de soldaten ze naar de brug en werden ze gedwongen te springen, aldus de moeder.

Subheader
Een Amerikaanse soldaat fouilleert
een Irakees bij een checkpoint


Twee soldaten, Jack Saville en Tracy Perkins, werden beiden op zeven juni aangeklaagd wegens doodslag, samenzwering, aanranding, het afleggen van valse verklaringen en het belemmeren van de rechtsgang. Twee andere soldaten werden afgelopen maandag aangeklaagd. Soldaat Reggie Martinez werd aangeklaagd wegens doodslag en het afleggen van een valse verklaring. Soldaat Terry Bowman werd ook aangeklaagd wegens het afleggen van een valse verklaring en aanranding.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei dat het nog niet duidelijk is of de Irakezen van de brug zijn geduwd of dat ze gedwongen zijn te springen.