Antieke vibrator te zien op tentoonstelling

Vincent (Ali Salami)
Een nieuwe tentoonstelling in het Britse Science Museum heeft een aantal bijzondere apparaten voor de bezoeker in petto. Zo toont het 'schandelijke dingen'-evenement een vibrator uit de jaren dertig, die was bedoeld om vrouwen van hun seksualiteit te genezen.

Uit de tentoonstelling blijkt dat de vibrator door doktoren werd uitgevonden om de 'hysterie' uit vrouwen te krijgen. Het elektrische apparaat verving de handmatige massage van de genitaliën zoals die tot op dat moment werd uitgevoerd. De vibrator had sneller resultaat en ook mensen zonder opleiding konden het apparaat bedienen.

Niet lang erna werden er vibrators op de markt gebracht voor de gewone mens, aangeprezen als spierontspannende therapie. Het apparaat werd via damesbladen onder de aandacht gebracht.

"Het lijkt op een haardroger. Op dat moment was het echter hoogstaande technologie", aldus David Rooney, medewerker van de tentoonstelling. "Het was niet onfatsoenlijk. Iedereen wist wel zo ongeveer wat er aan de hand was, maar door de manier waarop ze erover spraken werd het geaccepteerd."