Microsoft gaat de strijd aan met de iPod

Bob (sop)
In de tweede helft van dit jaar komt Microsoft met een softwarepakket dat de software van de iPod van de kaart moet vegen. Ook op hardware gebied moet Microsoft gaan concurreren met de iPod; Microsoft is met een aantal hardware-fabrikanten, zoals Creative, iRiver, ViewSonic en Samsung, bezig met de ontwikkeling van een 'Portable Media Center' (PMC). Een apparaat dat video, foto's en muziek combineert in één apparaat.





PMC prototypes van Creative en Samsung

Voor de nieuwe apparaten wordt een aparte versie van Windows CE ontwikkeld. De spelers krijgen een ingebouwde harde schijf en een scherm met een diagonaal van minimaal tien centimeter. De troef van Microsoft ligt niet in het audio-gedeelte, maar in de mogelijkheid om video af te spelen. Microsoft hoopt door fabrikanten aan te sporen de apparaten te gaan ontwikkelen, een prijsdaling te creëren. Vergelijkbare apparaten nu op de markt zijn namelijk niet consument vriendelijk geprijsd. Analisten schatten de Portable Media Center in op een prijs die begint bij de prijs van de huidige 40GB iPod.

Op software gebied heeft Microsoft een speciale versie van Windows XP uitgebracht: Windows XP Media Center Edition 2004. Dit besturingssysteem bevat naast Windows XP Professional het Media Center. Deze XP-variant wordt alleen geïnstalleerd meegeleverd met een Media Center PC, doordat een Media Center PC een aantal voorgeschreven hardware kenmerken heeft, zoals bijvoorbeeld een afstandsbediening en een Radio/TV-kaart. De koppeling met een PMC moet op deze manier veel eenvoudiger verlopen. Op de PC opgenomen TV-programma's moeten op die manier simpel richting PMC te verplaatsen zijn.

Ook aan de distributie van muziek is gedacht. Apple heeft de iTunes online muziekwinkel, Microsoft heeft inmiddels de steun van Napster en EMI-music, die de distributie in Europa moeten gaan verzorgen. Apple maakte vorige week nog bekend dat het minder iTunes heeft verkocht dan verwacht en de verkoop in Europa is nog steeds niet gestart.