TV-serie over zaak-Zorreguieta

Vincent (Ali Salami)
Er komt een televisieserie over de aanloop naar het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Hierbij gaat het vooral om de situatie rondom Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, die niet bij het huwelijk mocht zijn. Ger Beukenkamp, schrijver van de geruchtmakende toneelstukken Emily, of het geheim van Huis ten Bosch en Landgenoten, Beatrix spreekt, zal het scenario van de dramareeks gaan schrijven.

De dramaserie van de VPRO moet komende winter op de televisie te zien zijn. Regisseur Peter de Baan noemt Huub Stapel als mogelijke kandidaat voor de rol van Zorreguieta en Eric Schneider als Max van der Stoel. Die voormalige minister van Staat moest van premier Wim Kok Zorreguieta overhalen weg te blijven van de bruiloft van zijn dochter.

De serie, getiteld 'De Kroon', vertelt het verhaal over de reizen die Van der Stoel naar New York en Sâo Paolo maakte om gesprekken met Zorreguieta te houden. "De ene vader die de andere zoiets opdringt, is een dramatisch gegeven van een bijna klassieke schoonheid", aldus Baan. Kok zou volgens hem Van der Stoel hebben moeten overhalen dit te gaan doen. De minister zat hier destijds niet om te springen, omdat hij zijn werk voor de kindervluchtelingen veel belangrijker vond. "Van der Stoel dacht: wat is dit voor iets onbenulligs," vertelt de regisseur.

De Rijksvoorlichtingsdienst reageert vooralsnog verrast. Vooral over het gegeven dat Kok Van der Stoel moest overhalen is de dienst niets bekend, zo liet de directeur weten.