Marokkanen minder gewenst als werknemer

Rob (R@b)
SUPRMARIO had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokkanen vinden steeds moeilijker een baan. Reden is de slechte naam die ze krijgen vanwege de problemen die een deel van de jongeren geven.

Volgens het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) blijken werkgevers huiverig om Marokkanen in dienst te nemen. Men is bang voor spanningen op de werkvloer, onder andere over religieuze zaken. De vakbond FNV constateert een andere ,,cultuur'' ten opzichte van Marokkanen, die overigens ook voor Antillianen lijkt te gelden.

Mieke Janssen, vice-voorzittervan het LBR, zegt: ''Het is moeilijker als je van Marokkaanse afkomst bent om een baan te vinden. Werkgevers zijn bang voor spanningen op de werkvloer, om allerlei mogelijke redenen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan racisme tussen werknemers onderling en spanningen rondom godsdienst''. Janssen zegt dat ook uit onderzoek van de internationale arbeidsorganisatie ILO blijkt dat werkgevers minder vaak mensen met een Marokkaanse achtergrond in dienst nemen.

Volgens de FNV en het LBR neemt racisme op de werkvloer toe, zowel bij grote als bij kleine bedrijven. ,,Het lijkt geen incident meer te zijn, maar begint structurele vormen aan te nemen.''