Herdenking slachtoffers treinbrand Kaprun

ChrisJX
In het Oostenrijkse bergdorp Kaprun (Salzburgerland) worden vandaag de 155 mensen herdacht die precies drie jaar geleden omkwamen bij de treinbrand op de populaire gletsjer Kitzsteinhorn.

Bij het voorlopige gedenkmonument zal een herdenkingsuur worden gehouden, gevolgd door een oecumenische kerkdienst. Daarna zal de symbolische eerste steen worden gelegd voor het echte herdenkingsmonument. Het huidige monument bestaat uit een houten kruis op de parkeerplaats bij de berg, waar nabestaanden onder andere foto's en brieven achtergelaten hebben. De nieuwe gedenkplaats zal gesitueerd worden rond de vroegere wachthal van de tandradbaan.

Op 11 november 2000 ontstond brand in de skitrein die skiërs en snowboarders naar de gletsjer vervoert, volgens de laatste rapporten door een defecte straalkachel. Aangezien de treindeuren van binnenuit moeilijk te openen waren en de trein juist de bergtunnel ingereden was, lukte het bijna niemand te ontsnappen. De 12 mensen die het ongeval overleefden hebben dit te danken aan het feit dat ze naar beneden zijn gelopen, in plaats van naar boven. De mensen die naar boven vluchtten, weg van de brand, zijn door rookverstikking om het leven gekomen. Onder de slachtoffers waren ook vele kinderen.

De trein brandde geheel uit De trein brandde geheel uit. Bron: www.br-online.de