'Leger VS laks over burgerslachtoffers in Irak'

Bart (veekeend)
Irak "Het Amerikaanse leger in Irak past veelvuldig excessief of willekeurig geweld toe op burgers." Hierbij zijn zeker twintig Irakezen onnodig om het leven gekoment. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een gisteren gepubliceerd document. De organisatie zegt op de hoogte te zijn van bijna honderd burgerslachtoffers die Amerikaanse soldaten de afgelopen maanden in Bagdad hebben gemaakt. HRW is van mening dat de Amerikanen te laks zijn in hun onderzoek naar de incidenten. Ook het feit dat de Amerikaanse soldaten onbestraft blijven, is de mensenrechtenorganisatie in het verkeerde keelgat geschoten.

"Het is een tragedie dat Amerikaanse leger in Bagdad zoveel burgers heeft gedood, maar wat echt ongelooflijk is, is dat het Amerikaanse leger het aantal burgerdoden niet eens bijhoudt", zei Joe Stork bij de presentatie van het rapport. Stork is directeur Midden-Oosten bij HRW. "Iedere keer dat Amerikaanse soldaten onder dubieuze omstandigheden een Iraakse burger doden, moet dat worden onderzocht", vindt Stork.

Bij het opstellen van het rapport heeft de organisatie zich vooral gebaseerd op ooggetuigenverslagen en interviews met nabestaanden. Voor de dood van 74 andere burgers heeft HRW geloofwaardige aanwijzingen. Alle burgerslachtoffers vielen na 1 mei, toen President Bush verklaarde dat de oorlog voorbij was.

In het rapport staan diverse adviezen van de organisatie aan de Verenigde Staten. Zo raadt HRW het Amerikaanse leger aan soldaten verantwoordelijk te houden voor hun daden en hen meer onderwijs te geven over de taal en cultuur. Daarnaast moeten er meer tolken komen. Nu is het vaak zo dat er bij de controleposten verwarring ontstaat, doordat de Amerikanen geen Arabische tolk bij zich hebben en de gebaren van Irakezen niet begrijpen. Soms leidt die verwarring ertoe dat de Amerikanen het vuur openen.

De Amerikaanse legerleiding ontkracht de aantijgingen en zegt vijf onderzoeken te hebben afgerond naar incidenten waarbij burgerdoden zijn gevallen. In vier gevallen bleek volgens het leger dat de soldaten zich aan de regels hebben gehouden. In het vijfde geval worden tegen een helikopterpiloot en zijn directe leidinggevende disciplinaire maatregelen genomen omdat zij een religieus spandoek neerhaalden. Dat leidde tot een confrontatie met sjiitische betogers waarbij burgerdoden vielen. Momenteel wordt er nog door het leger naar twee andere incidenten onderzoek gedaan, aldus de leiding.