Overheid doet zaken met criminelen

Anthony (Fe2O3)
Gemiddeld een op negen besturen van gemeenten, provincies en waterschappen heeft in het verleden wel eens opdrachten aan 'besmette bedrijven' gegeven. Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door het onderzoeksbureau Berenschot.

In het onderzoek van Berenschot werd gekeken of de zakenpartners van de overheden wel integer zijn en of de overheden ze hierop controleren. Een op drie van de overheden voert geen of nauwelijks controle uit wanneer er een vergunning of opdracht wordt afgegeven. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om bedrijven te 'screenen', aldus de onderzoekers.

De uitkomst van het onderzoek is opmerkelijk, omdat vanaf volgende week de nieuwe wet BIBOP door gemeentes kan worden gebruikt. BIBOP, Bevordering Intergriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur, geeft de overheden nog meer bevoegdheden dan ze nu al hebben. Met BIBOP kan een bedrijf volledig worden doorgelicht. Ook is er toegang tot bronnen als politie, justitie en de belastingdienst.

Wanneer het duidelijk is dat een bedrijf een crimineel verleden heeft of criminele banden heeft kunnen de overheden de opdrachten of vergunningen direct weer intrekken. Ook mogen die zonder opgave van reden geweigerd worden. Zelfs bij twijfel kan een negatief advies gegeven over het bedrijf.

De nieuwe wet is aangenomen ter voorkoming dat de criminaliteit greep krijgt op de bovenwereld. In de jaren '90 bleek dat een deel van de Amsterdamse horeca en prostitutie gerund werd door criminelen. De stad reageerde door het openen van het Bureau Screening en Bewaking om de integriteit van de bedrijven te onderzoeken.

Die meldden vorig jaar dat 80% van de bedrijven waarmee de gemeente zaken doet niet in orde zijn. Er zouden 'draadjes los zitten', aldus burgemeester Cohen. BIBOP is de landelijke opvolger van het bureau.