Tonnie, Lahore (Pakistan) - 07/04

Robin (Anthraxx)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Was even vergeten dat ik wit ben
Nog steeds kan ik gaan en staan waar ik wil in Lahore, maar ik merk kleine, heel kleine veranderingen. Vrijdagmorgen, op weg naar mijn werk in de auto kwam een oude vrouw mij tegemoet lopen. Ze keek stuurs en zwaaide met haar vuist in de lucht. Ik was verbaasd: ze wou blijkbaar een lift, maar ze liep toch in de tegenover gestelde richting? De chauffeur grinnikte maar wat toen ik het tegen hem zei. Pas twee kilometer verderop zei hij, dat ze mij voor een Amerikaanse had aangezien........ 'k was even vergeten, dat ik wit ben.

Mullah
's Middags riep de mullah in een moskee bepaald niet op tot gebed, maar sprak dood en verdoemenis uit over (vooral) de Amerikanen en Britten. Door de luidsprekers was zijn boodschap straten ver nog duidelijk te verstaan. Eind 2001 waren de mullahs ook heel politiek actief in de moskeeën en gebruikten ze de luidsprekers. De campagne was toen vooral gericht tegen de eigen regering, die de Amerikanen steunde in de "strijd tegen het terrorisme". Generaal Musharraf verbood daarop het gebruik van de luidsprekers, behalve voor de oproep tot gebed. "In de moskee dienen wij bezig te zijn met religieuze zaken en niet met politiek", vond Musharraf. Er werd streng toegezien/-gehoord op de naleving van het verbod en het hielp echt! 'k Ben benieuwd of het verbod nu wordt herhaald door Musharraf.

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).