Tinne, Ramallah (West Bank) - 02/04

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Irakees aan de lijn?
De foto's in de kranten en de beelden op TV van de oorlog in Irak komen ons zo bekend voor. Deuren die door soldaten met de voet worden ingetrapt, voltallige families en gesluierde vrouwen met kinderen op de arm die onder schot naar buiten worden gestuurd. Mannen die in het stof op hun knieën zitten en onder schot gehouden worden. Taxi's vol burgers die per ongeluk opgeblazen worden, doden aan checkpoints. Een Iraki die zich opblaast bij een Amerikaanse tank. Vernederd worden in eigen huis en land voor de ogen van je kinderen, daar kennen de Palestijnen alles van.

Klopjacht
Sinds 20 maart gaat er geen dag voorbij zonder dat ik bij het van en naar huis gaan op een groep Israëlische soldaten stuit die weer een huis of gebouw in de buurt omsingelen om mensen te kunnen arresteren. Waarbij ik met angst voor eigen leven dan maar snel rechtsomkeert maak. Hier dus geen ellenlange huisarresten zoals door de hulporganisaties voor de Amerikaanse aanval op Irak werd verwacht, maar wel een opgedreven klopjacht op iedereen die verdacht wordt van het plannen van iets tegen de bezetting. Zeer subtiel.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.