Tonnie, Lahore (Pakistan) - 01/04

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Anti-Amerikanisme wordt heviger
In het weekend waren er weer "million-men" marsen. Enorme massa's zijn op de been geweest in Karachi, Lahore en Peshawar (waar het anti-Amerikanisme sterk is) en gelukkig zijn ze weer vreedzaam verlopen, vreedzamer dan in veel West- Europese landen. Maar hoe lang zal het duren totdat ook in Pakistan de politie en het leger moeten ingrijpen tijdens demonstraties?

Cartoons worden grimmiger
De politieke tekenaars hier zijn buitengewoon goed. Ik zoek vaak als eerste naar de cartoon in de krant, die geeft humoristisch weer hoe over de situatie gedacht wordt. De tekeningen worden echter steeds grimmiger. De politieke prent in de krant van vandaag toont een wolf met kwijlende bek en een "stars and stripes" hoed op de kop, die tegen een schaap (Irakese volk) zegt: "Ik ben hier om je te bevrijden. Vertrouw maar op me." Die van gisteren liegt er ook niet om: een wanhopig gezinnetje met een baby op de grond zittend naast hun vernielde huis. Tegenover hen een soldaat met geweer, die zegt: "En hoe is het nu met je arm, waar ik gisteren op geschoten heb?" Onderschrift: "Trust building in progress". Eergisteren een prent, die uitbeeldt hoe de bevolking hier denkt: Bush heeft een bloem met nog 4 bloemblaadjes in de ene hand (Iran, Pakistan, Syrië, Noord-Korea), in de andere hand een uitgerukt bloemblaadje Irak. Onderschrift: "Wie volgt?

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.