Ilona, Tel Aviv (Israël) - 01/04

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Het kan nog erger
Nee, het is geen grappige dag vandaag. Israël doet niet aan 1-april-moppen. Alhoewel sommige ernstige zaken een grijns op je gezicht kunnen toveren. En daarbij heb ik het over het weigeren van visa door Amerika aan Israeliërs die in bepaalde landen geboren zijn zoals bijvoorbeeld Iran en Irak. Sinds 9/11 wordt iedereen een visum geweigerd uit ‘verdachte’ landen. Aangezien vele Israeliërs geboren zijn in Arabische landen, kan dit problemen veroorzaken. Zo werd vorige week een visum geweigerd aan Rita. Eén van de bekendste zangeressen hier die werd uitgenodigd voor een optreden in New York. Geboren in Iran, dus.........helaas pindakaas. Ook waren er problemen met het verstrekken van een visum voor Shaul Mofaz (Minister van Defensie). Ook geboren in Iran. Nu maar hopen dat in Iran geboren President Katsav binnenkort niet naar Amerika wil......

Vrijwilligers
Het meest opzienbarende nieuws over de oorlog in Irak is hier ongetwijfeld het feit dat er vele Palestijnse vrijwilligers als zelfmoordenaars de grens tussen Syrië en Irak zijn overgestoken. Syrië heeft als enige land in de regio zijn grenzen opengesteld met Irak voor het doorlaten van vrijwilligers. Onlangs nodigde Syrië journalisten uit om te laten zien dat de grens toch echt gesloten was met Irak. Ze logen natuurlijk. Er zijn vele andere, niet officiële doorgangen. De vrijwilligers gaan te voet de grens over en aan Iraakse zijde wachten daar de vrachtwagens.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.