Aanwijzingen dat BVD Pim Fortuyn afluisterde

Rob (R@b)
De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), nu de AIVD geheten, heeft Pim Fortuyn afgeluisterd. De commissie-Van den Haak, die onderzoek doet naar de beveiliging van Pim Fortuyn, zou over aanwijzingen beschikken dat de geliquideerde politicus de laatste maanden voor zijn dood werd afgeluisterd.

Direct betrokkenen hebben tegenover de commissie verklaard dat Fortuyn vertrouwelijk was getipt door een medewerker van de BVD over het feit dat hij 24 uur per dag werd afgeluisterd.

Afluisterappartuur

Er zijn aanwijzingen gevonden dat niet alleen de telefoon van Fortuyn werd getapt maar dat ook gesprekken in zijn woning, het Palazzo di Pietro aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam, zijn afgeluisterd, mogelijk met stiekem geplaatste afluisterapparatuur.

De BVD, inmiddels dus AIVD, wil niet reageren op vragen over het afluisteren van Fortuyn. Volgens een woordvoerder brengt de geheime dienst nooit naar buiten wie ze afluisteren of hebben afgeluisterd. Dat behoort tot het domein van de geheimhoudingsplicht.

Woordvoerder Jeroen Wassenberg van de commissie-Van den Haak bevestigde desgevraagd wel dat de afluisterzaak momenteel onderdeel vormt van het onderzoek van de commissie.

Toestemming

Voor het afluisteren van Pim Fortuyn was toestemming nodig van 4 mensen, omdat het nog plaatsvond vóórdat de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op 26 mei in werking trad.

Behalve de minister-president (Wim Kok PvdA) hebben óók de ministers van Justitie (Korthals VVD), Binnenlandse Zaken (Klaas de Vries PvdA) en Verkeer en Waterstaat -Telecommunicatie- (Tineke Netelenbos PvdA) hun handtekening moeten geven.

Relevante links

Artikelen in de Telegraaf over het afluisteren van Fortuyn:

Algemene berichtgeving. - Achtergrond artikel.