Colombia levert drugsbaron uit aan VS

Johan (LWaS)
De Colombiaanse autoriteiten hebben de drugsbaas Fabio Ochoa uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Ochoa zou medeverantwoordelijk zijn geweest voor de smokkel van ruim 2,5 miljard gulden aan drugs naar de VS en Europa.

Ochoa, voorheen verbonden aan het Medellin-kartel van wijlen Pablo Escobar, is de belangrijkste Colombiaanse drugsbaas die in de VS terecht zal staan sinds het Zuid-Amerikaanse land een grondwettelijk verbod op uitlevering schrapte in 1997. Ochoa werd in oktober 1999 gearresteerd. Hij zal door een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida worden berecht.

Ochoa gaf zich in 1990 over aan de Colombiaanse justitie en zat vijf jaar achter de tralies. Hij kreeg destijds de toezegging dat hij niet zou worden uitgeleverd aan de VS. De Amerikaanse justitie zei evenwel dat Ochoa ook na zijn vrijlating bleef handelen in drugs. Hij zou dertig ton cocaïne per maand naar de VS hebben laten verschepen. Pogingen van Ochoa om zijn uitlevering juridisch te blokkeren liepen uiteindelijk op niets uit.