Australië onderschept 200 asielzoekers

Johan (LWaS)
De Australische marine heeft vrijdag een boot uit het Indonesische Bali onderschept die met tweehonderd asielzoekers op weg was naar Australië. De asielzoekers zijn overgebracht naar het troepentransportschip Manoora, dat al ruim 430 asielzoekers aan boord heeft.

Dit heeft premier John Howard zaterdag gezegd. Volgens Howard is de onderschepping in internationale wateren gebeurd. ,,Op geen enkel moment is het schip in Australische territoriale wateren geweest. Daarom komt de vraag over een verzoek om asiel niet aan de orde, zei hij. Het onderschepte schip was onderweg naar Ashmore Reef.

Howard zei volgens de Australische nieuwszender ABC dat de regering wetgeving voorbereidt waarin de status van Ashore Reef en Christmas Island wordt aangepast. Vluchtelingen die op deze eilanden aankomen, kunnen voortaan geen verzoek meer indienen om in Australië toegelaten te worden.

De vluchtelingen die al aan boord van de Manoora waren, zijn de opvarenden van het Noorse vrachtschip Tampa. Australië wil deze mensen niet toelaten. De Manoora is onderweg naar Papoea-Nieuw-Guinea, waar de vluchtelingen worden verdeeld in twee groepen die naar Nieuw-Zeeland respectievelijk Nauru gaan. Mocht de Australische rechter uitspreken dat de weigering van de vluchtelingen onrechtmatig is, dan moeten ze weer naar Australië worden gebracht. De uitspraak in deze zaak wordt maandag verwacht.