ABN Amro schikt met beursautoriteiten VS

Kris (KingShakur)
De Amerikaanse effectenafdeling van ABN Amro heeft een schikking van 200.000 dollar (500.000 gulden) getroffen met de beursautoriteiten van New York. Die beschuldigden ABN Amro ervan onvoldoende controle op de Amerikaanse effectenafdeling te hebben gehouden. Daar zou één van de effectenmakelaars de koers van 5 fondsen hebben gemanipuleerd.

De Securities and Exchange Commissie (SEC) liet in een verklaring weten dat dit de eerste grote zaak was tegen het zogenoemde portfolio pumping. Daarbij drijft een effectenmakelaar de koersen van aandelen bewust op, om zo de waarde van de portefeuille van hun klanten te laten stijgen. Dat dwingt andere handelaren die de aandelen willen kopen een hogere prijs voor deze stukken te betalen.

De effectenhandelaar in kwestie overtrad de interne bedrijfsregels in 1998, aldus ABN Amro. Toen de Nederlands bank dit ontdekte, werd de medewerker op straat gezet. ABN Amro heeft daarna de SEC ingelicht en de huisvoorschriften aangescherpt. Door de schikking te treffen wilde ABN Amro geen schuld bekennen maar ook niet ontkennen.

De handelaar ging akkoord met een boete van 75.000 dollar (187.500 gulden). Ook hij wenste geen uitspraak te doen over een schuldvraag. De effectenmakelaar zegde toe zich voortaan aan de regels te houden. Hij zal een jaar lang niet in de effectenhandel werken.