Actie tegen konijnen in batterijkooien

Rob (R@b)
De stichting Wakker Dier stapt naar de rechter om betere omstandigheden af te dwingen voor de miljoenen konijnen in Nederland die worden gehouden in batterijkooien.

Volgens de stichting worden de dieren in veel te kleine kooien vetgemest met als gevolg dat een kwart van de konijnen sterft voor de slachtleeftijd en dat voedsters (moederkonijnen) binnen een jaar worden afgevoerd met pootontstekingen, ademhalingsproblemen en vruchtbaarheidsstoornissen. Het overgrote deel van de dieren zit in draadgazen batterijkooien zonder stro. De hokken zijn volgens Wakker Dier zo krap dat de dieren niet languit kunnen liggen of rechtop kunnen staan.

Wakker Dier heeft de gemeenten Wijchen, Heusden en Sint Anthonis donderdag gemaand om de milieuvergunning voor konijnenhouders aan te scherpen, zodat de konijnen minder krap komen te zitten. Dit gebeurt via regels voor afvalstoffen, omdat er volgens Wakker Dier geen goede welzijnsregels zijn voor konijnen. Als de gemeenten niet binnen acht weken in actie komen, stapt Wakker Dier naar de Raad van State.

Wakker Dier verwijt het ministerie van Landbouw laksheid. Toenmalig minister van landbouw Van Aartsen zou al in 1997 hebben beloofd dat hij de regels voor de konijnenhouders strenger zou maken, zodat de leefomstandigheden voor de dieren zouden verbeteren.

Reactie

Volgens een woordvoerster werkt Landbouw hard aan een nieuwe welzijnsregeling, maar is het lastig om de wetenschappelijke onderbouwing rond te krijgen. Dit najaar komt het ministerie met een nota Dierenwelzijn waarin ook nieuwe regels voor konijnenhouders zullen staan.

De Nederlandse Organisatie van Konijnenhouders was niet bereikbaar voor commentaar.