Slechte toegankelijkheid voor gehandicapten

Peter Breuls
De meeste nieuws- en mediasites zijn slecht toegankelijk voor gehandicapten. Vooral de sites SBS.nl, Elsevierweekblad.nl en Trouw.nl zijn slecht toegankeljk en gebruiksonvriendelijk.

Dit is de conclusie van gehandicapten van het project Drempels Weg. Het project van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft als bedoeling internet beter toegankelijk te maken. Vier gehandicapten, door staatssecretaris Vliegenthart aangesteld als internetambassadeurs, testten twintig sites. De website van het KNMI komt door de gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid als beste uit de bus. Het Parool is goede tweede, Weer.nl en NU.nl voldoen eveneens aan de eisen.

De gehandicapten vinden dat de meeste sites met enige aanpassingen wel toegankelijk kunnen worden gemaakt. Als bij plaatjes ook een tekst wordt geplaatst, kunnen blinden het via een zogeheten leesregel ook volgen. Daarin wordt de tekst in braille weergegeven. Veel sites maken gebruik van video of audio. Het is betrekkelijk simpel een geschreven tekst als alternatief aan te bieden. Maar dat blijkt slechts zelden te gebeuren.