Onderzoek naar aanhouding Irakees

Rob (R@b)
Het college van procureurs-generaal, het hoogste orgaan van het Openbaar Ministerie (OM), licht minister Korthals maandag al in over de feitelijke gang van zaken rond de aanhouding van een Irakese asielzoeker voor de moord op Marianne Vaatstra.

Volgens het college zijn maatregelen tegen officier van justitie R. de Graaf nog niet aan de orde. De Graaf gaf donderdag toe dat de onschuldige Irakees alleen maar is aangehouden onder druk van de publieke opinie. ,,We gaan eerst alle feiten op een rij zetten'', aldus een woordvoerder. Het eigen onderzoek van het OM is maandag gereed, verwacht het college.
De Tweede Kamer drong donderdag bij de minister aan op duidelijkheid. De Kamer is verontrust over de ontboezeming van de officier dat voor de arrestatie van de Irakees al duidelijk was dat hij op het moment van de moord niet in Friesland was, maar dat door de maatschappelijke commotie toch werd besloten hem aan te houden.

VluchtelingenWerk Nederland is verbijsterd over de arrestatie. ,,Het kan en mag niet zo zijn dat de druk van de publieke opinie bepalend is voor het handelen van het OM. De arrestatie heeft ook een negatieve uitstraling op alle asielzoekers. Hiermee wordt het draagvlak voor de opvang van asielzoekers volstrekt onnodig aangetast'', stelt Vluchtelingenwerk vrijdag in een reactie.

Rol media

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt niet dat door de media de publieke druk in de zaak-Vaatstra is aangewakkerd. Juist om die druk te verlichten heeft het Openbaar Ministerie (OM) een asielzoeker aangehouden, terwijl het OM wist dat hij de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra niet gepleegd kon hebben.
De zaaksofficier heeft dat donderdag naar buiten gebracht. Hem was duidelijk dat de asielzoeker ten tijde van de moord niet in Friesland was. ,,Maar ik kon er niet onderuit om de man toch aan te houden. De druk was te groot. In een normale zaak had ik hem nooit gearresteerd.''

NVJ-voorzitter R. Abram vindt dat ongehoord. ,,Dat is wegkruipen voor de druk en dat kan niet. Ik ben ook niet erg onder de indruk van dit verwijt van de officier. De media hebben wat mij betreft geen rol gespeeld in het aanwakkeren van de publieke druk. Media registreren alleen maar, en soms registreren ze publieke druk. En als je meningen van omwonenden weergeeft of van betrokkenen ben je nog niet per se verkeerd bezig als medium.''

De uitspraken van de officier scheppen volgens Abram wel een enorm precedent. ,,Ik vrees dat het OM wel vaker mensen vastzet om een dergelijke reden. Het zou wel grappig zijn als er nu een golf van bekentenissen op dat vlak uit het OM komt.''