Treinen NoordNed veelal kapot

Gert-Jan (astra)
Vervoersbedrijf NoordNed komt steeds meer in de knel te zitten. Door een enorm tekort aan materieel rijden er deze week zelfs geen treinen tussen Winschoten en Nieuweschans.

Dit was afgelopen vrijdag ook al het geval. Reizigers zullen worden vervoerd met bussen en moeten rekening houden met extra reistijd.

Maar niet alleen in Groningen heeft NoordNed problemen. Op het traject Leeuwarden-Harlingen Haven vielen gisteren ook meerdere treinen uit.

Op dit moment zijn 35 van de in totaal 88 treinstellen die in Groningen en Friesland rijden stuk. Elke dag lijken er meer treinen uit te vallen.

Het probleem van de kapotte treinstellen ligt volgens Krikke bij het onderhoudsbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen NedTrain. Het onderhoudsbedrijf heeft nog steeds geen kans gezien het materieel te repareren door een tekort aan personeel en onderdelen.

"We werken er allemaal hard aan, maar we kunnen op dit moment niets garanderen. Ik kan ook niet met zekerheid zeggen wanneer er weer treinen zullen rijden tussen Winschoten en Nieuwschans. We zijn nu wel op zoek naar een structurele oplossing. Het onderzoek naar de haalbaarheid van nieuwe treinstellen zal binnenkort ook afgerond zijn", zegt Krikke.

Voor reizigersorganisatie Rover is de maat vol. Ze wil compensatie voor de gedupeerde NoordNed-reizigers. Die zal zij ook krijgen van NoordNed. "Er zal een tegemoetkomingsregeling komen voor onze reizigers. Mensen die reizen met een strippenkaart hoeven in plaats van zes zones maar drie zones te betalen. Reizigers met een NS-treinkaartje mogen een gereduceerd kaartje kopen. Abonnementsreizigers krijgen per dag ƒ3,50 retour", zegt Krikke.

Volgens Rover zijn de problemen bij NoordNed nog maar het begin van een hoop ellende die de reizigers de komende jaren nog te wachten staat. Ze legt de schuld bij de overheid, die het openbaar vervoer wilde privatiseren.