Amsterdam paradijs voor steunfraude

Gert-Jan (astra)
De sociale dienst in Amsterdam wordt onder curatele gesteld. De hoofdstad blijkt een groot luilekkerland voor frauderende bijstandsgerechtigden. De afgelopen vijf jaar vertikte de dienst om ƒ65 miljoen aan fraude op te sporen. Bij fraude die wel werd opgespoord werd in 62% van de gevallen geen boete opgelegd. Mensen die gewoon kunnen werken zitten anderhalf jaar lang onnodig thuis duimen te draaien met een uitkering.

Dit blijkt uit het vernietigende onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken naar de uitvoering van de Bijstandswet in Amsterdam. De 25 accountants die de sociale dienst binnenste buiten hebben gekeerd troffen een ongekende chaos aan bij het onderzoek naar de dossiers.

PvdA-minister Vermeend (Sociale Zaken) neemt vergaande maatregelen om aan de wanorde in Amsterdam een einde te maken. Mogelijk wordt ook een fors bedrag van de gemeente teruggevorderd.

De onderzoekers laten geen spaan heel van de aanpak van de inmiddels opgestapte GroenLinks-wethouder Köhler, die verantwoordelijk was voor het reilen en zeilen van de sociale dienst. "De rechtmatigheid van de bijstandsverlening door de gemeente Amsterdam is in onvoldoende mate gewaarborgd. Uit het dossieronderzoek bleek dat in 45% geen maatregelen en in 62% geen boetes worden opgelegd waar dit wel geïndiceerd was", aldus de onderzoekers in hun conclusie.