Turkse gevangenen verbrandden levend

Ronald (Trainspotter)
De Raad van Europa heeft scherpe kritiek geuit op de manier waarop Turkse veiligheidsdiensten de orde hebben hersteld bij de hongerstakingen in Turkse gevangenissen, in december vorig jaar.

Volgens het comité tegen marteling van de Raad zouden de veiligheidsdiensten in een vrouwengevangenis een slaapzaal in brand hebben gestoken en hebben toegekeken hoe gevangenen omkwamen. Ook zouden de vrouwen gedurende een paar uur zijn gebombardeerd met onder meer gasgranaten en af en toe zijn beschoten, zo blijkt volgens de BBC uit een voorlopig rapport van het comité.

Bij de bestorming van twintig gevangenissen kwamen in december 29 gevangenen en drie militairen om het leven. Sommige gevangenen zetten zichzelf in brand. De Raad erkent dat de troepen in sommige gevallen met verzet te maken hadden. In andere gevallen zouden de beschietingen zijn doorgegaan ook nadat de gevangenen hadden aangegeven zich niet meer te zullen verzetten tegen de beëindiging van hun hongerstaking.

De gevangenen protesteerden met de hongerstaking tegen de plannen om hen te verhuizen naar moderne, zwaar beveiligde gevangenissen. Ze vreesden dat ze daar geďsoleerder zouden zijn en daardoor kwetsbaarder voor mishandeling.