Europa geteisterd door bar weer

Michiel (Lithion)
Luttele weken voor het begin van de lente werden grote delen van Europa zaterdag nog eens geteisterd door stormen, sneeuw en ijzige kou.

Volgens Britse meteorologen is het al 36 jaar niet meer zo koud geweest in maart. In Altnaharra in de Schotse Hooglanden is min 21 graden gemeten. Voor volgende week echter worden voor de Britse Eilanden temperaturen oplopend tot plus 15 graden voorspeld.

In Spanje zorgden sneeuw, mist en storm voor deels ernstige hinder voor het verkeer. Vooral het noorden van het land was getroffen. Daar moest een aantal wegen worden gestremd.

In de haven van Málaga aan de Zuid-Spaanse Costa del Sol werden twee 250 ton zware en bijna 30 meters hoge hijskranen omgewaaid en vielen in zee. In Benalmadena vielen twee lege kabines van een kabelbaan. Een aantal buitenlandse toeristen moest door reddingswerkers uit andere kabines worden bevrijd. In de Midden-Italiaanse regio Marche werden windsnelheden tot 146 kilometer per uur bereikt. Bomen werden omgeblazen; veel dakpannen waaiden weg.