Britse spion klapt uit de school

Chris (MrBig)
Nelson Mandela en de journalist Dominic Lawson zijn agenten van de Britse geheime dienst MI6, aldus alweer een voormalig Brits geheim agent die uit de school klapt. De uit Nieuw-Zeeland afkomstige Richard Tomlinson schrijft het in The Big Breach, from top secret to maximum security.

Voor veel Britten bevestigen de onthullingen over Dominic Lawson wat ze in andere publicaties lazen. Lawson, hoofdredacteur van The Sunday Telegraph, helpt ook volgens Tomlinson geheim agenten herhaaldelijk aan perskaarten en andere documenten waarmee ze zich kunnen uitgeven voor journalist.

Tomlinson noemt als voorbeeld een voormalige collega bij MI6, die perskaarten van zowel The Sunday Telegraph als The Spectator bij zich had. Hij opereerde ermee in de Baltische staten en in Macedonië. 'Smallbrow' was Lawsons codenaam, volgens het boek.

Nelson Mandela gaf MI6 al inlichtingen over Zuid-Afrikaanse politici toen hij nog op Robbeneiland zat. MI6 betaalde die diensten volgens Tomlinson terug door een moordkomplot tegen hem op te rollen.

Tomlinson, een ingenieur, militair getraind door de SAS, 'haalt feiten en fictie door elkaar', aldus MI6. De dienst geeft dus toe dat er 'iets' waar is van Tomlinsons verhalen, Verder wordt hij in spaarzame medelingen afgedaan als een malicieuze fantast. Zo heeft hij enkele jaren geleden de namen van Britse agenten op internet gezet, waarmee hun leven gevaar liep.

Andere beweringen in het boek: MI6 was wel degelijk betrokken bij de dood van prinses Diana en de dienst trainde ooit de muizen Micky, Tricky en Thicky om in Lissabon een draad, verbonden aan afluisterapparatuur, te laten trekken door een buis in de woning van een Russische diplomaat. 'Hun missie faalde en de muizen werden teruggestuurd naar Engeland, met schande overladen,' schrijft een criticus in The Times.