NS moet voor 'reizigerstribunaal'

Danny (FOS4)
Reizigers moeten de NS in het geval van treinvertragingen op het matje kunnen roepen. Dat vindt CDA-Kamerlid Gerd Leers. Hij bepleit de oprichting van een 'reizigerstribunaal'. Komende dinsdag licht de christen-democraat zijn plannen toe in een gesprek met de NS-top.

Nu worden reizigers te vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Zo krijgen zij een standaardformuliertje om in te vullen, wanneer er klachten zijn. Dat kan volgens Leers niet langer. Hij is van mening dat treinreizigers een uitlaatklep moeten hebben.

Het overleg met de NS moet wat betreft Leers niet alleen gaan over het voorkomen van vertragingen, maar ook over de opvang en begeleiding van reizigers alsmede de compensatie van gedupeerde klanten. Minister Netelenbos onderhandelt op dit moment met de NS over een prestatiecontract, dat punctualiteit en compensatie aan de orde stelt. "Dat sluit prima op elkaar aan. NS is van de reizigers en dient niet alleen commerciële belangen na te streven. Het spoorbedrijf en de reizigers kunnen niet zonder elkaar. Dat moet in een reizigersstatuut, erkend door NS, worden vastgelegd", aldus Leers.