Evacuatie vanwege druipkaarsen

Danny (FOS4)
Bewoners van de Arnhemse Sloetstraat in de wijk Sint Marten hebben vrijdag het begin van de middag noodgedwongen buiten doorgebracht. De buurt werd ontruimd in verband met een bommelding in een woning ter plekke, die bij nader inzien geen exposief bleek te zijn maar een wekker met twaalf druipkaarsen. De politie is op zoek naar de maker.

Volgens een omstander hebben de nieuwe bewoners van het betreffende huis een wekker met twaalf buisjes gevonden. "Ze zijn de boel daar aan het opknappen, waarschijnlijk heeft hun voorganger het pakketje achtergelaten. De schilders hebben het vrijdag ontdekt en even terzijde gelegd."
De huiseigenaar bekeek het en oordeelde: "Linke soep". Vervolgens belde hij de politie.
"We sturen in zo'n geval eerst een verkennersploeg vooruit", aldus politiewoordvoerder J. Rouwen. Die agenten bekeken het pakketje, ook zij vertrouwden het niet en waarschuwden het Explosieven Opruimings Commando.

"Daarna komt er in zo'n een geval een standaard-draaiboek op gang", zegt Rouwen. Bewoners verlieten op verzoek van brandweer en politie hun huizen, her en der werden dranghekken geplaatst. Aan weerszijden van de Sloetstraat verschenen autobussen. Rouwen: "Voor het geval er mensen waren die naar een andere plek gebracht wilden worden. Ook was er opvang in buurthuis De Hommel."

De buurt maakte nauwelijks gebruik van die opties en bleef liever kijken en maakte er zelfs een uitje van. Op de aanpalende Hommelseweg onstonden wat files. Een uur en een drie kwartier later was het allemaal bijna voorbij. Rouwen: "De technische recherche zit nog binnen om het pakketje te onderzoeken op sporen van de grapjas die het achterliet. Het pakketje zat goed elkaar, met druipkaarsen in de vorm van dynamietstaven."

En het is nog niet eens 1 april