Ook binnen PvdA stemmen voor wijziging staatsbestel

Wouter (WouterB)
Na het balletje dat Thom de Graaf afgelopen vrijdag opgooide over een discussie over de monarchie, is het nu de beurt aan drie prominente PvdA'ers.

Voor het komende partijcongres werd een stuk ingeleverd door vooraanstaande leden, als onderdeel van een nieuw beginselprogramma dat in september het licht moet zien.

Het essay "De dynamiek van de macht en de tegenmacht" is volgens een van de scrijvers, Eerste-Kamerlid Witteveen, echter geen pleidooi voor een gekozen staatshoofd of een republiek.

"Alle andere ambten of functies zoals dat van volksvertegenwoordiger of bestuurder worden bij toerbeurt door burgers in opdracht van andere burgers vervuld. Er is geen reden om voor de functie van staatshoofd een uitzondering te maken.", valt onder andere te lezen.

Behalve door Witteveen, die ook hoogleraar aan de juridische faculteit in Tilburg is en tevens voorzitter van de beginselprogrammacommissie, werd aan het stuk meegwerkt door M. Hajer, hoogleraar politicologie, en Paul Kalma, voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Het essay maakt onderdeel uit van de stukken die op het partijcongres van 27 mei behandeld zullen worden. Het huidige programma dateert al uit 1977 en is hard aan revisie toe. Overigens staat al in het oude programma dat de monarchie op termijn moet worden vervangen door een republiek.