Ajax op zoek naar nieuwe naam?

Joost ([Efink])
Ajax moet naast een nieuwe trainer misschien ook op zoek naar een nieuwe naam. Op de dag dat AFC Ajax zijn honderdste verjaardag vierde, afgelopen zaterdag, zou namelijk het naamrecht zijn vervallen en had de club moeten zoeken naar een andere naam. In Leiden bestaat namelijk al sinds 1892 een Ajax, dat nu bekend staat als ASC. (Ajax Sportman Combinatie)

Het verhaal gaat nu dat de Amsterdammers in 1900 van de Leidenaren toestemming kregen voor de naam 'Ajax' op één voorwaarde: na honderd jaar zou dit recht komen te vervallen. Daarvan zou ook een document bestaan. Dit papier is echter nergens te vinden, dus Ajax heeft de naam nog niet hoeven te wijzigen. "We kennen het verhaal," zegt ASC, "maar niemand heeft het document."

Ook bij de KNVB was geen papier waarop deze afspraak met handtekeningen is bekrachtigd. De enige plaats waar het nu nog kan liggen, is in het archief van het regiodistrict van de KNVB waar ASC onder valt. Maar wegens een verbouwing van het afdelingskantoor zijn de archiefstukken opgeslagen in een afgesloten container. Als deze weer geopend wordt, zal er direct naar worden gezocht.

Deze kwestie zal ongetwijfeld worden afgekocht, mocht het papier worden gevonden. Anders is het wel héél triest.