Na 160 jaar valt het doek voor chocolademerk Droste
Het chocolademerk Droste, dat al 160 jaar bestaat, heeft zijn productie beëindigd. De fabriek in Vaassen is stilgelegd en de 27 werknemers hebben hun baan verloren. Droste was in handen van een Duitse snoepfabriek die een koper zocht voor het gerenommeerde chocolademerk.
Het management van Droste is niet bereid om te reageren, maar een medewerker van de fabriek in Vaassen heeft bevestigd dat het bedrijf zijn deuren moet sluiten. Het Belgische chocoladebedrijf Pauwels Engineering zou gesprekken hebben gevoerd met de eigenaar om de productie voort te zetten, maar die onderhandelingen lijken op niets uitgelopen te zijn. Zowel de Duitse eigenaar als de Belgische potentiële koper waren niet beschikbaar voor commentaar.
De problemen bij Droste vinden plaats op een moment dat de wereldprijzen voor cacao de pan uitrijzen. ING-econoom Thijs Geijer merkt op: "Op de wereldmarkt is de prijs van cacao in een jaar tijd verdubbeld tot wel $10.000 per ton voor chocolade. Dit resulteert in prijsstijgingen van 40% bij Albert Heijn en 60% bij Jumbo voor de chocolade-eitjes die nu al verkrijgbaar zijn in de winkels."
In 1863 begon Droste in Haarlem met de productie van chocoladepastilles en cacaopoeder. Later werd er een fabriek aan het Spaarne geopend. Dankzij slimme marketing groeide Droste uit tot een wereldberoemd merk. De bekende afbeelding van de verpleegster die op een dienblad een pakje Droste met haar eigen afbeelding vasthoudt, staat bekend als het 'Droste-effect'. In de jaren '90 werd de productie verplaatst naar een fabriek in Vaassen. Op YouTube is te zien dat de productielijn enkele jaren geleden volledig werd gemoderniseerd. Het is onduidelijk of er nog toekomstplannen zijn voor de beroemde merknaam.
Droste cacao spaarbon (@Wikimedia)