Bitcoin voor het eerst boven de $100.000

De prijs van Bitcoin heeft een nieuw recordhoogte bereikt. De oudste en bekendste digitale munt was voor het eerst op online handelsplatformen meer dan $100.000 waard. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november heeft Bitcoin ongeveer 50 procent aan waarde gewonnen.

Analisten schrijven de stijging vooral toe aan de verwachting van nieuwe politieke omstandigheden in de VS na de verkiezingsoverwinning van de Republikeinse Trump. De toekomstige Amerikaanse president had zich herhaaldelijk uitgesproken tegen sterke overheidsregulering van crypto-activa. Trump maakte ook de crypto-advocaat Atkins tot zijn favoriete kandidaat als hoofd van de machtige Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De vorige SEC-voorzitter Gensler stond bekend om zijn starre houding tegenover digitale valuta. Gensler kondigde eind november aan dat hij zijn post zou neerleggen als Trump in januari zijn intrek zou nemen in het Witte Huis.

Goedkeuring van nieuwe crypto-ETF’s mogelijk
Als Atkins daadwerkelijk SEC-baas wordt, verwachten experts dat er meer crypto-ETF’s zullen worden goedgekeurd. De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Funds. Volgens de Federal Financial Supervisory Authority (BaFin) zijn dit beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld. Beleggers hebben de mogelijkheid om in een index te beleggen zonder de activa die de index bevat, zoals aandelen, afzonderlijk te hoeven kopen. Tot nu toe zijn er in de VS alleen Bitcoin en Ether als crypto-ETF’s. Kleinere cryptocurrencies, de zogenaamde altcoins, profiteerden ook van de speculatie.

Wat is een Bitcoin?
Bitcoin is de bekendste digitale munt ter wereld. De virtuele ‘munten’ – kortom een betalingssysteem dat via internet werkt – worden niet uitgegeven en gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals een centrale bank, maar worden gecreëerd via ingewikkelde computerprocessen (mining). De basis is een decentrale database die door alle deelnemers gezamenlijk wordt beheerd, de zogenaamde ‘blockchain’, waarin alle transacties worden opgeslagen. De Bitcoin-prijs werkt volgens het principe van vraag en aanbod.

Voorstanders zien Bitcoin als een soort digitaal goud vanwege de wiskundige limiet van maximaal 21 miljoen stuks en, in ieder geval op de lange termijn, als bescherming tegen inflatie.

Critici klagen onder meer over een hoog energieverbruik als gevolg van het mine. Consumentenorganisaties benadrukken dat Bitcoin niet wordt aanbevolen als investering. Hoge prijsschommelingen en een gebrek aan toezicht worden als risico’s genoemd.

Bitcoin (@Pixabay)
Bitcoin (@Pixabay)