Oudjes krijgen verbod op sterke drank: 'Ik ben 81, ik bepaal dat zelf wel!'
Sinds 1 december is het voor senioren in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis niet langer toegestaan om sterke drank te consumeren in de ontmoetingscentra van Stichting Seniorenwelzijn. Het verbod op dranken zoals advocaat, port en jenever heeft veel onbegrip veroorzaakt bij bezoekers en vrijwilligers. Veel senioren hebben het gevoel dat ze worden behandeld als kinderen. "Ik ben 81, ik bepaal dat zelf wel", zegt een verontwaardigde bezoeker.
Bewoners van seniorenflat Oud Sluys in Maassluiszijn dan ook ontdaan dat ze niet langer mogen genieten van een advocaatje met slagroom. Dat betekent dat ze op vrijdagavond niet meer van een drankje kunnen genieten op hun oude dag.
Voor wie vaak drinkt, is het raadzaam om minder te drinken of helemaal te stoppen. Maar een paar glaasjes per week zijn doorgaans niet zo schadelijk. Juist om die reden zijn de bewoners van het complex verontwaardigd. Ze houden van hun advocaatje met slagroom. "Ik vind het zelf ook zo leuk om te lepelen. Maar helaas, per 1 december is dat voorbij," zegt bewoonster Ria in Hart van Nederland.
"Dit is betutteling. De mensen hier zijn al op leeftijd. En dan ga je ze nu nog vertellen hoe ze het moeten doen?" Haar buurvrouw noemt het "kinderachtig, vergezocht en absurd."
Marja Gerkema maakt deel uit van de bewonerscommissie. Ze is van mening dat het verbod een ander probleem juist versterkt: eenzaamheid. "Eenzaamheid is ook zeer schadelijk voor ouderen. Voor hen is de gemeenschappelijke zaal een vervanging voor wat voor u en mij heel normaal is: het sociale netwerk."
De beslissing is genomen door Seniorenwelzijn. Deze organisatie organiseerde afgelopen zomer ook al een alcoholverbod in een ander gebouw in Maassluis. Wat de aanleiding is, blijft voor de bewoners onduidelijk. "Er gebeurt hier nooit iets raars met alcohol. Het is niet zo dat iemand dronken was of zo, helemaal niet."
Ook bioloog Midas Dekkers snapt niets van de maatregel door Stichting Seniorenwelzijn. "Het is opnieuw het bekende misverstand over gezondheid bij bejaardenbeschermers," zegt Dekkers. "Bejaardenbeschermers hebben de neiging om gezondheid enkel in lichamelijke termen te zien. Gezondheid omvat natuurlijk niet alleen dat je botten, lever en nieren op de juiste plek zitten, maar ook dat je geestelijk tevreden bent." Volgens hem is het de verantwoordelijkheid van de bejaardenbescherming om de dood zo aangenaam mogelijk uit te stellen. "Dit uitstellen kan wellicht beter gaan als je niet drinkt, maar het is vooral belangrijk om het aangenaam te maken..."