ACM: Tarieflimiet warmtenet niet genoeg voor betaalbare energierekening

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt dat de door het kabinet voorgestelde tarieflimiet voor kleinverbruikers bij stadsverwarming onvoldoende garantie biedt voor een betaalbaar warmtetarief. Hoewel de limiet excessief hoge tarieven moet voorkomen, stelt de ACM dat dit niet genoeg is om warmtenetten echt aantrekkelijk en betaalbaar te maken voor huishoudens. Extra maatregelen zijn volgens hen nodig om te voorkomen dat mensen liever voor elektrische verwarming kiezen, wat op termijn juist de kosten van warmtenetten zou kunnen verhogen door een dalend aantal deelnemers.

Warmtenetten spelen een belangrijke rol in de energietransitie en het verminderen van gasverbruik in woningen. Het Klimaatakkoord heeft als doel om in 2030 een half miljoen extra huishoudens op het warmtenet aan te sluiten. Momenteel zijn er in Nederland 600.000 aansluitingen, maar deze groei stagneert door onzekerheid bij consumenten over de tarieven. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) heeft aan de Tweede Kamer geschreven dat een tarieflimiet ingesteld kan worden als leveringstarieven onacceptabel hoog dreigen te worden, al moet er nog gekeken worden naar hoe dit financieel haalbaar is.

Toch benadrukt de ACM dat er meer nodig is dan een limiet om warmtenetten competitief te houden naast alternatieven zoals elektrische verwarming. Zonder concrete regelingen die ervoor zorgen dat warmtenettarieven concurrerend blijven, vreest de ACM dat huishoudens hun vertrouwen in deze vorm van stadsverwarming verliezen. Dit zou niet alleen de groei van warmtenetten remmen, maar ook het draagvlak ondermijnen voor een toekomstbestendige energietransitie.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)