Schoof: Uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat komen is eigen schuld

Als uitgeprocedeerde asielzoekers op straat komen te staan nadat de landelijke financiering voor hun opvang in 2025 stopt is dat hun eigen schuld, stelt Premier Dick Schoof. Hij benadrukte tijdens zijn persconferentie dat het de eigen verantwoordelijkheid van deze mensen is om Nederland te verlaten als ze zijn uitgeprocedeerd.

Volgens Schoof horen deze personen niet in Nederland te zijn, en dat ze ervoor kiezen hier toch illegaal te blijven is niet de schuld van de overheid. Hij blijft stellig in zijn standpunt dat de verantwoordelijkheid voor hun situatie niet bij de overheid ligt.

Asielminister Marjolein Faber vulde aan dat mensen zonder verblijfsvergunning niet per se op straat hoeven te belanden. Ze kunnen volgens haar contact opnemen met de Dienst Terugkeer en Vertrek om terug te keren naar hun land van herkomst. Faber benadrukte dat de meeste mensen die vrijwillig meewerken, probleemloos kunnen terugkeren. Slechts voor een enkeling geldt dit niet, maar daarover gaf de minister geen verdere details.

Ondertussen hebben vijf gemeenten in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven) al jarenlang een bed-bad-broodvoorziening ingericht om deze groep mensen op te vangen. Deze afspraak werd jaren geleden gemaakt na een stevige politieke discussie tussen VVD en PvdA over de opvang van ongedocumenteerden.

De rijksoverheid droeg jaarlijks ongeveer 24 miljoen euro bij aan de opvang, terwijl de gemeenten zelf rond de 6 miljoen euro investeerden. Het huidige kabinet wil hier nu van af, maar sommige gemeenten, zoals Amsterdam, Groningen en Utrecht, willen de opvang zelf blijven financieren. Rotterdam heeft echter al besloten te stoppen met de opvang. Premier Schoof stelt dat het aan de gemeenten zelf is om hierover te beslissen.