Geen brug voor verzetsheld 'Soldaat van Oranje' - niet divers genoeg
Amsterdam gaat geen brug vernoemen naar verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, bekend als de ‘Soldaat van Oranje’. De gemeentelijke adviesraad voor straatnamen heeft dit voorstel afgewezen, omdat het niet strookt met het 'diversiteitsbeleid' van de stad. Oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, maakte een ironische opmerking over het beleid: "Blanke mannen van een zekere leeftijd worden een bedreigde minderheid."
Hoewel Amsterdam al straten heeft die naar verzetshelden zijn vernoemd, geeft de commissie nu vaker de voorkeur aan vrouwelijke of niet-blanke namen. Sinds de oprichting van de commissie in 2021 worden dit soort namen dan ook minder vaak gehonoreerd.
Segers vindt het jammer dat er geen plek is voor iemand van het kaliber Hazelhoff Roelfzema en suggereerde dat het niet moeilijk zou moeten zijn om hem te eren. Erik Hazelhoff Roelfzema, verzetsheld en piloot in de Tweede Wereldoorlog, maakte naam als Engelandvaarder en werd daarna de persoonlijke adjudant van koningin Wilhelmina. Hij was daarnaast ook een adviseur van Prins Bernhard.
Hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga benadrukt het belang van mensen als Hazelhoff Roelfzema voor de Nederlandse vrijheid. Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman heeft zich eerder ook uitgesproken tegen het besluit van de commissie, en Osinga sluit zich hierbij aan.
De afwijzing heeft gemengde reacties opgeroepen. Verzetsstrijder Marco Kroon, die zelf ook de Militaire Willems-Orde ontving, noemde het “schandalig” dat de brug niet naar Hazelhoff Roelfzema vernoemd zal worden omdat hij niet 'divers' genoeg zou zijn en ook Osinga heeft moeite het te begrijpen.
De gemeente Amsterdam wil in de toekomst terughoudender zijn met het vernoemen van straten en bruggen naar blanke, mannelijke verzetshelden. Voor de bewuste brug is er nog geen nieuwe naam gekozen.