Wilders' noodwet heeft nauwelijks zin
De noodwet die Geert Wilders per se ingevoerd wil zien, zal nauwelijks effect hebben. Een van de belangrijkste maatregelen in dit pakket, voorgesteld door minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV), is het schrappen van het recht op nareis voor meerderjarige kinderen van erkende vluchtelingen. Deze maatregel heeft echter een zeer beperkt effect op de totale immigratie, naar schatting tussen de 500 en 800 personen per jaar, wat neerkomt op slechts 0,3 procent van de totale jaarlijkse migratie naar Nederland.
Minister Faber wil via deze wetgeving onderdelen van de vreemdelingenwet buiten werking stellen, zonder tussenkomst van het parlement. Dit leidde tot kritiek van zowel oppositiepartijen als van regeringspartij NSC, die de aanpak als ondemocratisch beschouwen. De maatregel om nareis van meerderjarige kinderen te schrappen, geldt als de enige met directe impact op de instroom van asielzoekers. Maar de daadwerkelijke invloed ervan wordt door experts als zeer beperkt ingeschat.
De regeling voor nareis maakt het mogelijk dat erkende vluchtelingen hun echtgenoot en minderjarige kinderen naar Nederland laten overkomen. Voor meerderjarige kinderen bestaat ook een optie, maar die wordt in slechts een beperkt aantal gevallen toegepast. Cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laten zien dat in de afgelopen vijf jaar 5010 nareisaanvragen voor meerderjarige kinderen zijn ingediend, waarvan er 2410 zijn goedgekeurd. Dit aantal is verwaarloosbaar vergeleken met de totale immigratie naar Nederland, die in dezelfde periode 1,5 miljoen personen bedroeg.
Ambtenaren concludeerden in de zomer van 2023 al dat het schrappen van deze regeling geen significant dempend effect op de instroom van asielzoekers zal hebben. Dit komt mede doordat vluchtelingen via andere juridische wegen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, alsnog nareis kunnen aanvragen voor hun meerderjarige kinderen.