ISW: Oekra´ne valt op minstens vier plaatsen aan, Zelenskyy erkent start offensief

Volgens het Amerikaanse Institute for War Studies (ISW) heeft Oekraïne een tegenaanval gedaan op ten minste vier plaatsen aan het front. Gevechten vonden plaats in de buurt van de stad Bakhmut, in de buurt van de stad Kreminna, in het zuidwesten van de regio Donetsk en in het westen van de regio Zaporizhia, volgens het laatste situatierapport van vrijdag (lokale tijd), onder verwijzing naar informatie uit Kyiv, Moskou en Russische militaire bloggers.

De Oekraïense president Zelenskyy heeft zaterdag de start van Oekraïense tegenaanvallen langs het front bevestigd. Tegenaanvallen waren gaande in Oekraïne als onderdeel van de verdediging, zei hij op een persconferentie in Kyiv. "Ik zal niet in detail treden over in welk stadium ze zich bevinden." Hij liet open of dit het begin was van het Oekraïense tegenoffensief dat al maanden werd verwacht.

Tegelijkertijd stelde Zelenskyy dat de Russische president Poetin vrijdag loog. Poetin had verklaard dat het Oekraïense tegenoffensief was begonnen, maar dat Kyiv zijn gestelde doelen niet had behaald. Zelenskyy zegt geen Telegram-kanalen, noch Poetin te geloven die het offensief als mislukt beschreven. Hij vertrouwt alleen zijn leger en spreekt elke dag met zijn generaals en deze waren "goed gestemd" volgens Zelenskyy.