Biden ontkent inmenging rechtzaak tegen Trump

Donald Trump zou slordig zijn omgegaan met geheime documenten. De Amerikaanse justitie stelde een onderzoek in. Dit zijn politiek gevoelige onderzoeken. Na de aanklacht tegen de ex-president gaan er vanuit het Trump-kamp stemmen op dat Joe Biden iets met de aanklacht te maken zou kunnen hebben.

Na de hernieuwde aanklacht van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zei de zittende Joe Biden dat hij geen contact had met procureur-generaal Merrick Garland. "Ik heb helemaal niet met hem gesproken en zal ook niet met hem praten, en daar heb ik verder niets over te zeggen", zei Biden in de marge van een bezoek aan North Carolina toen een verslaggever ernaar vroeg. 

De verklaring van Biden verwijst naar beschuldigingen van Trump en zijn aanhangers dat Biden misbruik zou maken van zijn macht om Trump als politieke tegenstander uit de weg te ruimen. Biden heeft in het verleden herhaaldelijk gezegd dat hij het ministerie van Justitie geen instructies zou geven of contact op zou nemen over de kwestie. Trump is opnieuw kandidaat voor de Republikeinse nominatie na zijn verlies van Biden in 2020, in de hoop in 2024 opnieuw presidentskandidaat te zijn. In peilingen ligt hij ver voor op zijn concurrenten binnen de partij.

Trump maakte donderdagavond bekend dat hij door het ministerie van Justitie is aangeklaagd in de kwestie over geheime documenten - de aanklacht is vrijdag gepubliceerd. De FBI van de federale politie had in augustus Trumps privéwoning Mar-a-Lago doorzocht en verschillende geheime informatie in beslag genomen, sommige met het hoogste classificatieniveau. Omdat de Republikein de documenten lang nadat hij zijn ambt had verlaten in zijn privéwoning bewaarde, zou hij een strafbaar feit hebben gepleegd. Nadat Trump in november officieel zijn voornemen had aangekondigd om opnieuw deel te nemen, schakelde het ministerie van Justitie de onafhankelijke speciale raadsman Jack Smith in om het politiek gevoelige onderzoek naar Trump uit te voeren.