Curaçaose jongedames halen eindstreep van speciaal traject

Het is een prestatie om trots op te zijn, met een baret als beloning. Donderdag werden op marinekazerne Suffisant 9 Curaçaose jongedames met applaus binnengehaald. Dat gebeurde nadat zij de eerste fase van het Sociaal Vormingstraject (SVT) hadden afgerond. 2 kandidaten vielen af. Het is de eerste keer dat een groep meiden deelnam aan het SVT.

Het traject is een samenwerking tussen de Curaçaose Militairen (CURMIL), de lokale overheid en de Koninklijke Marine. Het is bedoeld voor vroegtijdige schoolverlaters, met weinig uitzicht op een baan of vervolgopleiding.

Tijdens de eerste 3 maanden leerden de jongedames op militaire wijze normen en waarden. Het ging om zaken als discipline, zelfrespect, structuur, weerbaarheid, vertrouwen en verantwoordelijkheidsbesef. Ook verlegden ze fysieke grenzen door te sporten en ze leerden gesprekstechnieken om bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek te voeren.

Leren-werken
Nu de eerste fase erop zit, is het tijd voor de volgende stap. De meiden starten aansluitend met het leerwerktraject (LWT), onder begeleiding van de lokale uitvoeringsorganisatie Fundituut. Deze fase bereidt hen voor op een baan die past bij hun capaciteiten. Defensie is hier verder niet bij betrokken.

Mannen
Eerder hebben 2 groepen jongemannen (18-24 jaar) het Sociaal Vormingstraject afgelegd. Dat leverde mooie resultaten op. Zo vonden sommigen al snel een vaste baan in de horeca. Het SVT wordt 2 keer per jaar georganiseerd voor geïnteresseerde kandidaten die op vrijwillige basis meedoen.