Frankrijk: motief voor steekpartij speelplaats nog onbekend

Een dag na de mesaanval op een kinderspeelplaats in het Franse Annecy is het motief van de dader nog onduidelijk.

Een woordvoerster van het parket laat weten dat het verhoor van de Syrische asielzoeker nog gaande is. Tot nu toe is er geen bewijs van een terroristisch motief. Ook was de man niet onder invloed van drugs of alcohol. Volgens informatie van de krant 'Le Parisien' wordt hij vandaag psychiatrisch onderzocht.

De man verwondde gisteren vier kleine kinderen en twee volwassenen met een mes in een park in de bergstad; hij stak onder meer minderjarigen neer in een kinderwagen. Hij zou in het Engels "In the name of Jesus" hebben geroepen.

Een Frans neefje en nichtje van twee jaar raakten zwaargewond, evenals twee slachtoffertjes uit het buitenland. Een van hen bezit de Britse nationaliteit, de peuter van 22 maanden is een Nederlands meisje. Zij is is overgebracht naar een ziekenhuis in Genève (Zwitserland). De overige slachtoffers liggen in Grenoble.

De vier kinderen zijn "allemaal geopereerd, staan onder permanent medisch toezicht en hun toestand is stabiel”, aldus de Franse premier Borne.

Volgens de eerste bevindingen van het onderzoek lijkt het erop dat de dader dakloos was en al zeker enkele weken in kartonnen dozen sliep en op straat leefde in Annecy. Buurtbewoners vertelden dat de verdachte al meer dan een maand rondsnuffelde in het gebied van de aanval en zich vreemd gedroeg en in zichzelf zong.

Een medewerker van de bootverhuur aan het meer van Annecy vertelde dat hij de aanvaller gedurende de twee maanden voorafgaand aan de aanval elke dag de omgeving heeft zien bezoeken. De man ging vooral graag 's ochtends zwemmen in het meer. "Hij was gekleed in het zwart, zwarte rugzak, donkere bril, baard", beschrijft hij, eraan toevoegend dat de verdachte "een tulband op zijn hoofd droeg, maar om zichzelf tegen de zon te beschermen, zou het ook een t-shirt kunnen zijn".

Frankrijk prees de moed van een jonge katholieke pelgrim die meerdere malen oog in oog kwam te staan met de aanvaller en zijn rugzak als schild gebruikte om hem tegen te houden. Franse media noemen de 24-jarige 'de rugzakheld'. De student management en filosofie heeft zich alleen als Henri geïdentificeerd. "Ik weet alleen dat ik er niet toevallig was", zei hij tegen televisiezender CNews. "Het was onmogelijk om niets te doen. Ik volgde mijn instinct en deed wat ik kon doen om de zwakkeren te beschermen."

Zie ook: Frankrijk: ook Nederlands kindje onder neergestoken peuters.