Joran van der Sloot door Peru uitgeleverd aan Verenigde Staten

Joran van der Sloot, de hoofdverdachte van de verdwijning van Natalee Holloway in 2005, wordt door Peru uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij zal zich moeten verantwoorden aan het Amerikaanse strafrechtsysteem voor afpersing van de familie Hollaway, iets meer dan 18 jaar na de verdwijning van Natalee Holloway. Zij werd voor het laatst werd gezien tijdens een middelbare schoolreisje op Aruba.

Holloway werd vermist tijdens de reis van de Mountain Brook High School Class van 2005, en de FBI zei dat ze voor het laatst was gezien op de avond van 29 mei 2005, toen ze Carlos 'N Charlie's Nightclub in Oranjestad verliet. Holloway verliet het gebied met drie mannen rond 01.30 uur, waaronder Van der Sloot. Ze keerde niet terug naar haar hotelkamer in de Holiday Inn en is nooit meer gezien.

Holloway, 18 jaar oud ten tijde van haar verdwijning , zou deze week 36 zijn geworden. Van der Sloot is toendertijd gearresteerd en verhoord maar hij werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs tegen hem.

Een federale aanklacht uit 2010 beweert dat Van der Sloot moeder Beth Holloway heeft afgeperst door haar $ 250.000 te laten betalen om erachter te komen waar het stoffelijk overschot van haar dochter zich bevond. Nadat een aanbetaling van $ 25.000 was betaald, zou van der Sloot hebben gelogen tegen de advocaat van Beth Holloway, John Q. Kelly, over waar het stoffelijk overschot van haar dochter zich bevond, aldus Amerikaanse aanklagers.

Het vermeende afpersingsplan vond plaats tussen 29 maart 2010 en 17 mei 2010. Van der Sloot reisde hierna naar Peru en ontmoette Stephany Flores, 21, in een casino in Lima dat eigendom was van haar vader. Van der Sloot gaf toe Flores te hebben vermoord en beweerde dat hij haar op 30 mei 2010 had vermoord , in een vlaag van woede nadat de 21-jarige ontdekte dat hij verdachte was in de zaak  van de verdwijning van Natalee Holloway. Van der Sloot vermoordde Flores precies vijf jaar na de vermissing van Natalee Holloway. 

Van der Sloot werd veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor de moord, maar kreeg een langere straf vanwege een drugssmokkelschandaal waarbij hij betrokken was terwijl hij in de gevangenis zat. 

Ondanks pogingen van Maximo Altez, advocaat van Van der Sloot, om de overdracht in de dagen ervoor te blokkeren, wordt zijn cliënt donderdag, 8 juni, overgedragen aan de FBI. Van der Sloot zal vervolgens van Lima, Peru, naar Birmingham, Alabama, worden gevlogen om te worden beschuldigd van het vermeende afpersingsschema.