Veel zorgen om slachtoffers en gevolgen doorbraak Kakhovka-stuwdam

Na de vernietiging van de Kakhovka dam in het zuiden van Oekraïne blijft de situatie in de overstroomde gebieden kritiek. Volgens Russische informatie zijn tot 40.000 mensen getroffen in het door Rusland bezette deel van de Cherson-regio. Oekraïne had gezegd dat ongeveer 17.000 mensen hun huizen op de rechteroever van de rivier de Dnipro moesten verlaten.

De dam brak dinsdagochtend door. De watermassa's overspoelden grote delen van het zuiden van Oekraïne. Kyiv en het Westen beschuldigen de Russische bezetter ervan de dam te hebben opgeblazen. Het doel zou zijn om het verwachte Oekraïense tegenoffensief te stoppen. Moskou daarentegen gaf Kyiv de schuld van de ramp. Oekraïne benadrukte dat zijn eigen militaire plannen nog steeds kunnen worden uitgevoerd.

International Rescue Committee waarschuwt voor humanitaire noodsituatie
Het International Rescue Committee (IRC) veroordeelde de aanval op de dam als een 'ernstige schending' van het internationaal humanitair recht en sprak zijn bezorgdheid uit over de getroffen mensen. De burgerbevolking is bijzonder hard getroffen door de ernstige overstromingen, laat de hulporganisatie weten in een verklaring . Het afgelopen jaar hebben tientallen mensen in de regio onder constant vuur geleefd, zonder adequate toegang tot medicijnen of elektriciteit, aldus de verklaring. Duizenden mensen dreigen hun leven of hun huis te verliezen als gevolg van de dambreuk.

VN: overstromingen vernietigen vitale gewassen
De Voedsel- en Landbouworganisatie (WFP) waarschuwde voor de verwoestende gevolgen van de overstromingen, dit zou wereldwijd hongersnood ten gevolg hebben. "De massale overstromingen vernietigen nieuw aangeplant graan en daarmee de hoop voor 345 miljoen hongerlijdende mensen over de hele wereld, voor wie het graan uit Oekraïne een redder in nood is", zegt Frick, hoofd van het Berlijnse WFP-kantoor van het Duitse persbureau. Naar eerste schattingen verwacht het Oekraïense ministerie van Landbouw dat er ongeveer 10.000 hectare landbouwgrond zal overstromen op de noordelijke oever van de Dnipro in de Cherson-regio.

Russische bemanningschef ziet tactisch voordeel van overstroming
De Russische bezettingschef in de Zuid-Oekraïense regio Cherson, Saldo, bevestigde dat zijn eigen leger militair voordeel haalde uit de vernietiging van de dam. "Vanuit militair oogpunt heeft de operationele en tactische situatie zich ontwikkeld in het voordeel van de Russische strijdkrachten", zei Saldo op de Russische staatstelevisie. "Nu de rivier de Dnipro flink buiten zijn oevers treedt is er nu een mogelijkheid voor onze strijdkrachten om het wateroppervlak over te steken", aldus Saldo.

Londen: schade aan Oekraïense dam zal oplopen
Ondertussen verwachten Britse inlichtingendiensten verdere gevolgen. "De structuur van de dam zal naar verwachting de komende dagen blijven verslechteren, wat zal leiden tot nog meer overstromingen", aldus het Britse ministerie van Defensie. Uit foto's en video's blijkt dat een deel van de dam nog overeind staat.

Erdogan stelt onderzoekscommissie voor
De Turkse president Erdogan heeft opgeroepen tot een commissie om de verwoesting van de dam te onderzoeken. Dat maakte zijn presidentieel bureau bekend na telefoongesprekken met Kremlin-chef Poetin en de Oekraïense president Zelenskyy. Zo'n commissie zou kunnen worden bemand met experts van de twee strijdende partijen, maar ook met vertegenwoordigers van Turkije en de Verenigde Naties, en zou dus een vergelijkbare opzet kunnen hebben als de zogenaamde graanovereenkomst.