Isle of Man TT: Spaanse coureur omgekomen, records verbroken en strijd om de zeges

Op het Britse Isle of Man zijn de Isle of Man TT Races in volle gang bezig. Na de eerste twee races op de openingsdag zijn er inmiddels nog vijf wedstrijden afgewerkt, waarbij records verbroken en benaderd werden, maar waarbij het helaas ook een keer helemaal fout ging.

Superbike, race één
Op de snelste machines waren er drie favorieten, zoals eigenlijk in de meeste klasses het geval is: de grote Peter Hickman, recordman Michael Dunlop en Dean Harrison, die zelden wint edoch héél vaak op het podium eindigt. In de eerste ronde liet Dunlop gelijk zien de snelste te zijn, zijn voorsprong op Harrison werd beetje bij beetje groter en groeide gestaag naar een seconde of twintig.

Hickman zat constant een paar tellen achter Harrison, maar trok er een fenomenale zesde en laatste ronde uit: 16:42,824 minuten, enkele honderdsten boven zijn eigen ronderecord uit 2018 - Dunlop was in de kwalificaties overigens wel sneller geweest. Dunlop's overwinning op de Honda CBR1000RR-R Fireblade kwam niet in gevaar en met zege nummer 23 evenaarde hij John McGuinness, waardoor alleen oom Joey Dunlop (26) nog boven hem stond. Hickman werd op de BMX M1000RR K66 tweede op 8,233 seconden, met 9,806 seconden voorsprong op Harrison en diens Kawasaki ZX-10RR.

Superstock, race één
De favorieten waren hetzelfde op de machines die bijna gelijk zijn aan de Superbikes, maar vooral veel dichter bij de showroommodellen zitten. Dit keer pakte Hickman bijna drie seconden voorsprong op Dunlop in de eerste ronde, wat hij in de tweede ronde uit wist te breiden naar ruim vijftien tellen, onder meer geholpen door een rappe pitstop. In ronde drie was er geen houden meer aan bij Hickman, die zijn BMW als een razende langs Kirk Michael, door Ramsey en over de Mountain deed vliegen. Winst met 23,171 seconden voorsprong op Dunlop, die op zijn beurt 14,827 seconden voor Harrison eindigde.

Supertwin, race één
Op de langzaamste van de solomotoren was Dunlop de absolute topfavoriet op zijn Paton S1-R en dat was niet zonder reden: in ronde één was hij al dik veertien seconden sneller dan Jamie Coward op de Kawasaki Z-650, die werd gevolgd door Mike Brown's Paton en Hickman's Yamaha R7. Dunlop vergrootte zijn voorsprong en won na drie ronden - zijn 24e zege - met bijna een halve minuut voorsprong op de zeer verrassende Browne, die uiteindelijk 2,237 seconden sneller was dan Coward. Hickman's Supertwin kwam de hele maand al niet echt op gang, op 26 seconden van Coward moest hij genoegen nemen met de vierde plek.

De Supertwinrace is echter ook waar het voor het eerst in deze TT helaas écht fout ging: de Spanjaard Raül Torras Martinez reed na twee ronden op de vijftiende plek en was prima bezig, tot hij in de laatste ronde vlak voor Ballaugh Bridge - bij Alpine Cottage - ten val kwam. Het bleek fataal te zijn voor Torras, die 46 jaar oud werd en daarmee het 156e dodelijke slachtoffer is in meer dan een eeuw Isle of Man TT-geschiedenis.

Sidecars, race twee
De gebroeders Ben en Tom Birchall wonnen de eerste race met groot machtsvertoon en een nieuw ronderecord en ook dit keer waren ze de topfavoriet. Dat maakten ze wederom waar, met in de tweede ronde wéér een nieuw ronderecord. In de derde en laatste ronde werden de Birchalls zowaar nog een beetje benaderd door Peter Founds en Jevan Walmsley, die met 18:51 minuten een paar seconden boven het ronderecord bleven en op een knappe 9,147 seconden tweede werden. De gebroeders Ryan en Callum Crowe, geplaagd door een forse beenblessure van passagier Callum en een uitvalbeurt in race één, werden op bijna een minuut van de winnaars derde.

Supersport, race twee
Dunlop was wederom de favoriet, dit keer op de Yamaha YZF-R6, en na twee van de vier rondes kwam hij zijn pitstop maken met dik elf seconden voorsprong op Hickman en diens Triumph Daytona - Harrison zat er op een vergelijkbare Yamaha als Dunlop nog eens vijf seconden achter. In de derde ronde kwam Hickman wat dichter in de buurt, maar Dunlop haalde in ronde vier uit met de eerste Supersportronde ooit op het Isle of Man in meer dan 130 mijl per uur gemiddeld. Het leverde hem zijn 25e zege op, donderdag kan hij oom Joey evenaren, tien tellen voor Hickman en een dikke halve minuut voor Harrison.